3x deze rijst eet je als je wilt afvallen

3x deze rijst eet je als je wilt afvallen

Rijst: we eten het in Nederland vaak en graag. Maar welke rijst moet je nu eten als je wilt afvallen? Er zijn zoveel soorten te krijgen dat je door de bomen vaak het bos niet meer ziet. Sommige rijstsoorten doen weinig goeds voor je, maar andere soorten kunnen je wel degelijk helpen en ondersteunen bij het afvallen.

Waar moet je op letten als je rijst gaat kopen? Ten eerste moet je je goed realiseren dat de rijst die in onze supermarkten wordt gekocht, in negen van de tien gevallen gepolijst en geslepen is. Echt! Gepolijste en/of geslepen rijst bevatten veel minder voedingsvezels dan onbewerkte rijst. Dus je raadt het al, wat is beter om af te vallen? Juist, onbewerkte rijst. Maar welke rijst is dan het aller gezondste voor mij als ik wil afvallen? Daar kom je zo achter.

Is witte rijst gezond?

Eigenlijk niet. We eten dit in Nederland het allermeeste, maar witte rijst wordt gepolijst en geslepen, met als resultaat dat er weinig achterblijft in de korrel qua voedingswaarde en vezel. Witte rijst verteer je ook sneller omdat het minder vezels bevat. Dus als je wilt afvallen, kun je beter geen witte rijst eten.

Hoe zit het dan met zilvervliesrijst?

Now we’re talking! De vlies van een rijstkorrel is zeer rijk aan voedingsstoffen, voedingsvezels, vitamines en ijzer. Zilvervliesrijst noemen we ook wel bruine rijst; alleen het niet-eetbare kaf wordt van de korrel gehaald – deze rijst wordt niet geslepen of gepolijst. Doordat de zilvervlies blijft zitten, bevat zilvervliesrijst veel meer voedingsvezels. Je raadt het al: zilvervliesrijst is veel beter om af te vallen omdat je sneller vol zit en er minder van eet, maar ook omdat het je veel goede bouwstoffen geeft.

En moet ik die lekkere basmatirijst nu laten staan?

Dat hoeft niet natuurlijk. Basmati is een heerlijke rijstsoort en is erg herkenbaar door het geurige aroma wat van de rijstkorrels af komt. Maar met basmatirijst moet je opletten. Basmati wordt zowel verkocht als witte en als hele (dus ongeslepen en ongepolijst) rijst. Als je wilt afvallen, zal je voor de laatste variant moeten gaan.

Beeld: “Unpolished-rice” by Sanjay Acharya – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Share This