Afvallen met een gezonde leefstijl

Afvallen met een gezonde leefstijl

Afvallen is meer dan gewicht kwijtraken, het is vooral een gezonde leefstijl.

Afvallen staat jaar in jaar uit met stip bovenaan het lijstje met goede voornemens. Alle goede voornemens ten spijt, de helft van alle Nederlanders is en blijft te dik. Wat gaat er dan mis? “De wens om af te vallen, komt voort uit onvrede. Mensen vinden zich te dik, maar eigenlijk willen ze helemaal niet veranderen”, vertelt Stan van Eck van Happy Weight. “Daarom zijn zoveel pogingen gedoemd te mislukken. Een derde deel van alle mensen is na verloop van tijd zelfs zwaarder dan voor aanvang van een dieet.”

Planetfem - gezond afvallenAlleen door gedrag te veranderen, zal een blijvend gezond gewicht bereikt worden. Even snel afvallen, is niet zo moeilijk. De uitdaging ligt in het op gewicht blijven. “Gedrag veranderen doe je niet in een opwelling omdat het ‘toevallig’ 1 januari is of omdat je je stoort aan je vetrolletjes”, vertelt Van Eck. “Vergelijk het met roken. Stoppen met roken, is alleen succesvol als je echt gemotiveerd bent. Gedragsverandering moet diep vanuit jezelf komen.”
Overgewicht verhoogt de kans op onder meer diabetes, hart- en vaatziekten en gewrichtsaandoeningen. Belangrijker dan het verdwijnen van de vetrolletjes zijn de gezondheidsvoordelen die bereikt worden met een gezond gewicht. “Die beloning voor jezelf, daar zou de motivatie vandaan moeten komen.”

Maximaal kilo per week

Gezond afvallen, betekent geleidelijk afvallen. Een gemiddeld gewichtsverlies van 0,5 tot 1 kilo per week volstaat. Meer heeft geen extra gezondheidsvoordelen, integendeel.
Bij het afvallen, is het volgende uitgangspunt van belang:
– 5 – 10 % gewichtsverlies is gezond;
– 10 -15 % gewichtsverlies is haalbaar;
– meer dan 15 % gewichtsverlies is niet reëel.
Wie stap voor stap gezonde eet- en leefgewoonten aanleert, krijgt als ‘beloning’ daarvoor een gezond gewicht.

Share This