5x tips: stoppen met roken en niet aankomen

5x tips: stoppen met roken en niet aankomen

Iedereen die gaat stoppen met roken, is bang voor een ding: aankomen. Hoe talrijk zijn de verhalen in je omgeving niet dat je uitdijt als je stopt met roken? De angstverhalen zijn vooral voor vrouwen vaak ware horrorscenario’s, waardoor ze vaak niet durven te stoppen uit angst voor extra kilo’s. Maar je hoeft echt niet aan te komen als je gaat stoppen met roken, zeker niet als je deze tips leest en probeert uit te voeren.

Toegegeven, stoppen met roken is niet makkelijk en het volhouden evenmin, maar het brengt je ook veel: een betere conditie, een optimale smaak, een fit gevoel en een algeheel lekkerder gevoel in je lijf. Kom op, jij kunt het ook!

Stoppen met roken (en niet aankomen)

1. Het gevaar van de extra kilo’s ligt altijd op de loer. Zoals wij gisteren al schreven, vertraagt stoppen met roken je stofwisseling. Hoe ga je dit effect te lijf? Door te gaan sporten! Want bewegen versnelt je stofwisseling weer op haar beurt. Een mooie tegenaanval dus! maar sporten versnelt de stofwisseling. Het draagt bij aan je gevoel van gezondheid en fitheid en alleen al daardoor krijg je minder zin in een vieze sigaret.

2. Poets vaak je tanden. Als je trek krijgt, poets dan gelijk je tanden. Je hebt niet alleen een frisse mond met bijbehorende adem, maar bij zo’n schoon gevoel hoort geen vieze sigaret, toch?

3. Als je het niet in huis hebt, kun je er ook niet aan beginnen. Koop dus zo min mogelijk chips, koek en chocolade. Sla echter ladingen fruit, groente en andere gezonde versnaperingen in. Zo wordt je zo min mogelijk in de verleiding gebracht om iets slechts te eten…

4. Dat vaste moment dat je altijd een sigaretje nam, het liefst met een kop koffie, bestaat niet langer. Vind een ander ritueel waar je net zo gelukkig van wordt. Loop een blokje om. Bel een vriendin. Lees een artikel in je favoriete tijdschrift.

5. Nog zo’n boosdoener waar je dik van wordt: alcohol. Zeker als je gevoelig bent in de eerste weken na het stoppen met roken voor aankomen, moet je erg uitkijken met alcohol.

Beeld: “Yoshiko Kuga” by styleserver from Germany – yoshiko kuga. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Share This