App voorspelt kans op hart- en vaatziekten

App voorspelt kans op hart- en vaatziekten

Het UMC Utrecht ontwikkelde een gratis app waarmee artsen snel het 10-jaarsrisico op ziekte of sterfte van een patiënt door hart- en vaatziekten kunnen berekenen. De nieuwe app draagt bij aan op maat gesneden behandelingen en is gratis beschikbaar voor zowel iPhone als Android.

Diabetes
Met behulp van de nieuwe app kan het risico op hart- en vaatziekten worden berekend voor drie belangrijke groepen patiënten: voor mensen met risicofactoren maar zonder hart- en vaatziekte of diabetes, voor mensen met diabetes mellitus, en voor mensen die al hart- en vaatziekten hebben.

De arts hoeft slechts enkele gegevens in te vullen, waaronder leeftijd, bloeddruk, geslacht en cholesterolgehalte.

Internist en vasculair geneeskundige Frank Visseren bedacht de app. “Met het berekende risico kan in overleg met de patiënt worden besloten hoe de behandeling eruit gaat zien en wat de patiënt zélf kan doen om zijn of haar vaatrisico te verlagen.” Het gaat hierbij vooral om het ‘personaliseren’ en optimaliseren van medicijnen die de bloeddruk of het cholesterolgehalte verlagen.

Onderzoek

De Vaatrisico-app is mede gebaseerd op het SMART-onderzoek van het UMC Utrecht waarin meer dan 10.000 patiënten met hart- en vaatziekten al meer dan 10 jaar gevolgd worden. Het UMC Utrecht Hart- en Vaatcentrum ontwikkelde de app in samenwerking met het Medical App Co-Creation Center (MAC3) van het UMC Utrecht.

Bron en foto: Gezondheidsnet , UMC Utrecht

Share This