Ben jij een emotie-eter?

Ben jij een emotie-eter?

Grijp jij bij verdriet of stress naar je favoriete chocoladereep? Dikke kans dat je net als veel andere vrouwen een echte emotie-eter bent. Zonder stress zouden er veel minder dikke mensen zijn. Vooral het aantal vrouwen met overgewicht zou dalen tot hooguit een kwart. Veel vrouwen eten om stress te verminderen. Zelfs onvrede met het eigen figuur wordt weggegeten, terwijl je dan juist beter af bent zonder snoep, koek, ijs of chocola. Wat is dat toch, lieve emotie-eter?

Klaar voor actie

In principe zit je lichaam bij een stresssituatie niet te wachten op een tussendoortje of op een lekkere snack. Je lichaam bereidt zich namelijk voor op een vecht- of vluchtreactie. Je energie gaat naar de spieren: die worden gespannen. Het is begrijpelijk dat je spijsvertering in zo’n situatie op een laag pitje wordt gezet. Het verteren van voedsel is even niet belangrijk. En omdat je maag en darmen stilliggen, voel je geen honger. Bovendien is je bloedsuikerspiegel verhoogd, wat eveneens eetlustremmend is.. Maar er zijn juist ook mensen die gaan eten bij vervelende emoties.

Rustgevend

Dat komt omdat lekker eten ontspannend is. Bij ons lievelingseten komen er namelijk stofjes in de hersenen vrij (endorfines) die vervelende gevoelens dempen. Ofwel, eten is op zo’n moment een middel om rustig te worden. Maar ja, zelfs de lekkerste lekkernijen lossen geen problemen op; ze zijn slechts een tijdelijk lapmiddel. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar wel als je graag gewicht wilt verliezen…
Wat nu, emotie-eter?

Aanpakken, emotie-eter !

Als je wilt afvallen en je bent een emotie-eter, probeer dan op een andere manier om te gaan met vervelende emoties. Wees kritisch: Wat maakt je van slag? Als je dat weet kun je stresssituaties -misschien- vermijden. Lukt dat niet, probeer dan je onvrede te uiten. Praat over datgene wat je dwars zit, schrijf frustraties op en verzin eventuele oplossingen. Vraag je daarbij af wat je nodig hebt om je weer goed te voelen en hoe je dat kunt regelen.

Wat kun je doen?

Kom niet in de verleiding en zorg dat je zoete verleidingen niet thuis voor het grijpen liggen. Zorg verder dat je goed in je vel zit want dan zal je minder snel van je stuk worden gebracht. Voldoende slaap en gezond eten houden niet alleen je lichaam, maar ook je psyche gezond en meer weerbaar bij tegenslag. Dus om eten uit emotie te aan te pakken is aandacht voor je gezondheid heel belangrijk.

Tips en foto: Opdieet.nl

 

Share This