Cardio of krachttraining: wat is beter?

Cardio of krachttraining: wat is beter?

Iedereen die gaat sporten en afvallen stelt zichzelf de volgende vraag: krachttraining of cardio?

Tien jaar geleden kozen we allemaal blind voor cardio, maar inmiddels zijn steeds meer wetenschappers erachter dat cardio zonder krachttraining veel minder effectief is.
Krachtoefeningen zijn goed voor iedereen, of je nou een man of vrouw bent, jong of oud en ongeacht je het ooit eerder hebt gedaan. Vrouwen zijn vaak bang dat ze snel te gespierd zullen worden en er uit gaan zien als een bodybuilder. Deze angst is ongegrond. Natuurlijk zal je wel meer spieren krijgen die zich gaan aftekenen, maar zo extreem zal het nooit worden. Je spieren worden door krachttraining groter en sterker.

Wat is krachttraining?

Bij krachttraining doe je oefeningen om je spieren sterker en steviger te maken. Deze oefeningen doe je in de sportschool of thuis met gewichten of op fitnessapparaten. Krachttraining focust zich op het versterken van je spieren en niet zozeer op het verbeteren van je conditie. Zo zie je ook dat krachttraining en cardio hand in hand gaan: want je uithoudingsvermogen train je weer meer met cardio oefeningen (denk aan hardlopen bijvoorbeeld).

Wat zijn de voordelen?

Wat zijn dan precies de voordelen van krachttraining? Je valt ten eerste sneller af, je spieren worden opgebouwd en daardoor sterker, je gaat als je vaak oefent makkelijker bewegen en je botten worden ook nog eens sterker. Als dat geen pluspunten zijn! Krachttraining en cardio gaan het dus prima hand in hand.

Met krachttraining kun je eigenlijk direct beginnen, want je hebt er vrij weinig tot niets voor nodig. Als je thuis aan de slag wilt gaan met krachttraining, is een setje halters wel een echte must. Morgen komen we bij je terug met een paar handige oefeningen die je thuis kunt beoefenen als je gaat starten met krachttraining.

Beeld: Pixabay

Share This