Daarom is ontbijten zo belangrijk voor je

Daarom is ontbijten zo belangrijk voor je

Waarom is ontbijten goed voor je? En moet je eigenlijk wel een ontbijtje nemen als je aan het afvallen bent?

Acht op de tien Nederlanders neemt dagelijks een ontbijt, lunch en diner. Dat blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting onder 2234 respondenten. Hierbij wordt het ontbijt het vaakst overgeslagen. Ondanks dat we dus best regelmatig eten, eten we lang niet altijd even gezond. Uit hetzelfde onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat drie op de tien respondenten dagelijks twee stuks fruit eten. En maar liefst 10 procent doet dat nooit.

Waarom zou je ontbijten?

Maar waarom is ontbijten dan toch zo belangrijk voor een mens? Ten eerste breng je je spijsvertering op gang. En zo krijg je later op de dag minder honger. Als je meer eet tijdens je ontbijt, ga je vanzelf minder eten gedurende de dag. Een goede start is het halve werk dus! Als je goed en gezond ontbijt dan voel je je snel vol en is de kans dat je naar tussendoortjes gaat grijpen een stuk minder aanwezig. De calorieën uit je ontbijt worden door je lichaam snel verteerd, dus je hoeft echt niet bang te zijn dat je een extra vetreserve gaat opbouwen door te gaan ontbijten. Afvallen wordt juist wat makkelijker door te kiezen voor een ontbijt, iedere ochtend.

Zo ontbijt je goed!

Ga voor een eiwit- en vezelrijk ontbijt. Zowel eiwitten en vezels zorgen ervoor dat je snel vol zit – en blijft! Wat zou je kunnen eten? Ga voor groene thee, 1 of 2 bekers. Dat reinigt de boel en je voelt je er verkwikt door. Ga voor een kom versgemaakte havermoutpap of kies voor een kom yoghurt met lijnzaad en biologische muesli of havervlokken. Doe er 1 of 2 stuks vers fruit doorheen. Wil je nog iets meer eten? Kook dan een eitje. Liever een broodmaaltijd? Eet dan 1 of 2 volkoren boterhammen en beleg ze met halvarine. Of laat de boter helemaal weg. Beleg ze met kaas, ei wat stukjes tomaat en komkommer.

Bron onderzoek MLDS: Gezondheidsnet

Beeld: Pixabay

 

 

Share This