Eetmeditatie: eet een rozijn

Eetmeditatie: eet een rozijn

Meditatie helpt je meer bewust van jezelf, je acties en je gewoonten te worden. Je wordt vitaler, gezonder en helderder qua geest waardoor je steeds minder de behoefte krijgt om door bijvoorbeeld slecht of te veel te eten of te roken bijvoorbeeld. Meditatie kan je weer terugbrengen naar je normale gewicht en een normaal eetpatroon. Door meditatie ga je bewuster leven. Je krijgt sterker het gevoel dat je beter voor je zelf wilt gaan zorgen en gaat dat vaak vervolgens ook vanuit jezelf aanpassen!

Eet jij bewust?

Onbewust is de neiging tot eten en snoepen voor veel mensen ook een manier om met stress en de dagelijkse problemen om te gaan. Voedsel en het kauwen en eten van voedsel heeft een direct effect op onze processen en activiteiten in onze hersenen. Alleen al kauwen met de kaken kan ervoor zorgen dat er endorfinen aangemaakt worden die een pijnstillend effect op ons hebben. Veel mensen die mediteren hebben geen problemen met hun lichaamsgewicht. Mensen die regelmatig mediteren leven meer in overeenstemming met hun natuur en ontwikkelen van binnen uit een ‘normale’ en evenwichtiger eetgedrag. Ze kiezen ervoor om gezond te zijn en goed voor zichzelf te zorgen in plaats van het volgen van een killer diet.

Wat ook een echte eye opener kan zijn, is het doen van een eetmeditatie. Je leert te eten met volledige aandacht en de automatische piloot uit te schakelen. Hoe gaat dit in zijn werk?

Eetmeditatie

 1. Neem een rozijn
 2. Kijk naar de rozijn alsof je hem nog nooit gezien hebt.
 3. Hoe voelt de rozijn?
 4. Kijk naar de kleuren en structuur en observeer. Neem de tijd.
 5. Wees bewust van je gedachten en gevoelens als je de rozijn bestudeert.
 6. Als je gedachten afdwalen naar iets anders, breng dan deze weer terug naar de rozijn.
 7. Ruik aan de rozijn.
 8. Breng de rozijn bewust naar je lippen
 9. Merk op hoe de mond, het speeksel en je lichaam reageert.
 10. Loopt het water uit je mond?
 11. Stop de rozijn in je mond, begin te kauwen en proef de echte smaak van de rozijn.
 12. Als je klaar met kauwen bent, neem dan de impuls van de slik-reactie waar
 13. Voel de gekauwde rozijn je spijsverteringsorganen ingaan. Stel je voor dat je lichaam nu een aardbei zwaarder is.

Beeld: Pixabay

Share This