Fietsen naar je werk: goed voor je gewicht

Fietsen naar je werk: goed voor je gewicht

Hoe ga jij naar je werk? Pak je de fiets? Of stap je iedere ochtend in de auto? Als je dichtbij je werk woont en niet het hele land door hoeft, kun je veel beter de auto laten staan en fietsend of lopend naar je werk toe gaan. Het laat zich al raden: door te kiezen voor fietsen of lopen, kun je gewicht verliezen.

Auto of de fiets?

Hoe groter de afstand naar het werk is, hoe groter het effect (logisch natuurlijk, een te verwachten resultaat). Dat blijkt uit een onderzoek van onder andere de University of East Anglia. Samen met een team van onderzoekers van de University of Cambridge en University of York stelde zij dit onderzoek samen, wat gebaseerd is op vragenlijsten die 4000 Britten tussen 2004 en 2007 elk jaar invulden.

Forensen gaven elk jaar door welk transportmiddel ze voornamelijk gebruikten. Daarnaast gaven ze in het eerste en het derde jaar hun gewicht en lengte door. De onderzoekers bekeken of er een verband was tussen het wisselen van transportmiddel en veranderingen in het BMI van de deelnemers.

Fietsen is gezonder

Maar nu even concreet: wat levert fietsen naar je werk je op? Overstappen van de auto naar wandelen, fietsen of het openbaar vervoer, bleek gemiddeld te zorgen voor een afname van 0,32 BMI-punten oftewel circa 1 kilo. Dat lijkt misschien een klein verschilletje, maar de onderzoekers ontdekten ook dat hoe langer de reisafstand was, hoe groter het gewichtsverlies werd. Deelnemers met een halfuur reistijd verloren gemiddeld 2,25 BMI-punten, oftewel rond de 7 kilo.

Niets nieuws onder de zon denk je misschien, maar toch is dit het eerste onderzoek ooit dat zo duidelijk inzicht geeft in het effect van fietsen naar het werk onder een grote groep mensen. Wil je de resultaten nagaan? Dat kan in het Journal of Epidemiology and Community Health.

Bron: Gezondheidsnet, Journal of Epidemiology and Community Health

Beeld: Steunpunt Fietsen

Share This