Fitnesstrend: de high intensity workout

Fitnesstrend: de high intensity workout

Ben je klaar met spinning? Geen zin meer in pilates of hot yoga? Zoek je een andere vorm van beweging om in vorm te komen? Hou dan je ogen eens open voor de korte high intensity workout: zoals de benaming al zegt: deze manier van fit worden en blijven is kort maar krachtig. Misschien zit er een high intensity workout voor jou bij?

HIIT-methode

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Het draait bij HIIT om korte, maar zeer intensieve intervallen. Na de inspanning houd je even rust, om er vervolgens weer voluit tegen aan te gaan. Verschillende wetenschappelijke studies hebben laten zien dat het een goede manier is om snel fit te worden. Al na twee weken, drie keer in de week trainen, bleek de aerobe fitheid en het vetpercentage verbetert. Je kunt naar de sportschool gaan voor een HIIT-training, maar er zijn ook verschillende apps met complete programma’s en workouts die je kunt downloaden voor deze high intensity workout.

Les Mills GRIT™ SERIE

Ook Les Mills, de bekende ontwikkelaar van groepslessen voor fitnessclubs, heeft een aantal intensieve workouts bedacht. De lessen, oftewel Les Mills GRIT™ SERIE, zijn er in drie versies: GRIT Cardio, GRIT Plyo en GRIT Strength. Alledrie de high intensity workouts duren een halfuur en laten je tot het uiterste gaan, maar de focus ligt net iets anders. Bij GRIT Plyo, een intense workout, gebaseerd op plyometrie, gaat het om kracht en behendigheid. Plyo bestaat uit explosieve sprongoefeningen die snel resultaat geven. Bij GRIT Strength draait het om spieropbouw en train je met gewichten. Bij GRIT Cardio train je vooral je conditie en worden geen gewichten gebruikt.

Bootcamp

Een blijvertje als high intensity workout is en blijft de bootcamp. Met bootcamp bouw je naast conditie en kracht, ook souplesse en explosiviteit op. Een training bestaat uit hardlopen, intervaltrainingen en fitnessoefeningen. Er is inmiddels een groot aanbod in lessen: van low intensity bootcamp voor de beginner tot extreme intensity bootcamp voor de geoefende sporter, maar denk bijvoorbeeld ook aan bootcamp 4 babes, mommy bootcamp en er is zelfs een mommy 2B bootcamp voor zwangere vrouwen.

Crossfit

Ook crossfit is nog steeds erg populair. Crossfit is een training die cardio, krachttraining en lenigheidsoefeningen combineert. Een crossfit-training bestaat uit constant variërende, functionele bewegingen onder een hoge intensiteit. Het is best zwaar, maar voor de meeste mensen geschikt.

Foto: Les Mills

Share This