Green Happiness: zo moet het niet

Green Happiness: zo moet het niet

De laatste tijd is er nogal wat commotie geweest omtrent de online voedingsadviezen van de dames van Green Happiness. Diverse wetenschappers en ook het Voedingscentrum noemen sommige adviezen zelfs gevaarlijk en kunnen tot onherstelbare schade leiden. Wat is er precies aan de hand?

Green Happiness is een dieet dat 2 jaar geleden is bedacht door de oprichters Tessa Moorman en Merel van Carlsburg (beide 26 en diëtist). Ze verspreiden hun ‘healthy’ voedingsadviezen via Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat onder ruim 200.000 volgers. Ook hebben ze al boeken uitgebracht in afzonderlijke oplages van 50.000 stuks. Het is dus in elk geval erg succesvol concept.

Op 16 september 2016 begon de storm van kritiek na dit artikel in het NRC. Astrid Postma van het Voedingscentrum heeft enkele dagen daarna haar kritiek toegelicht bij BNR Nieuwsradio.

Het Green Happiness-dieet

De dames hebben als motto: „Wie gemiddeld eet, voelt zich ook gemiddeld”. Ze zijn van mening dat als je wilt afvallen en je happy wilt voelen dan kan je beter geen zuivel producten tot nemen omdat die je lichaam verzuren. Verder zijn ook gluten uit den boze want die beschadigen de darmwand en eieren  zijn ‘de menstruatie van de kip’ dus ook die passen volgens de twee niet in een gezonde levensstijl. (Hmm… interessante visie maar kippen zijn geen zoogdieren en hebben geen baarmoeder dus hoe kunnen die in hemelsnaam menstrueren?).

Green Happiness: zo moet het nietOm het lijstje compleet te maken: eet liever ook geen vlees en vis. Dan maar soja-producten als substituut? Nope, te veel soja verstoord namelijk de hormoonhuishouding. Oke, dan maar noten en advocado’s om de eiwittekorten toch op een bepaalde manier aan te vullen? Nee, ook niet. Volgens de dames is dat een veel gemaakte fout. Als je gezond wilt eten dan eet je óf noten, óf avocado, óf een scheutje olijfolie. Doe je alle drie dan stop je jezelf weer vol met vet waardoor je spijsvertering vertraagt en de glucose niet bij je cellen komt.

Wat mag je dan wel?

Groente! Heel veel groenten! En dan zeker vier ons per dag en bij voorkeur rauw. Dat is bijna onbegonnen werk en vandaar dat Tessa en Merel de groenten verwerken in smoothies en juices. Op de website en in de boeken zijn dan ook diverse recepten te vinden voor groene smoothies. Naast veel groenten eten bestaat de Green Happiness-leefstijl ook uit het ‘s ochtends spoelen van je mond met (kokos-)olie, het zogenaamde Oil Pulling.

Wat is het gevaar?

Al het bovenstaande komt behoorlijk extreem over, en dat is het ook! Volgens Astrid Postma van het Voedingscentrum is de hoeveelheid eiwitten die worden voorgeschreven in de dagmenu’s véél te laag. Het is zelfs gevaarlijk laag op de langere termijn omdat het lichaam dan spierweefsel afbreekt en de weerstand vermindert.

Het dieet bevat ook te weinig calcium waardoor op de lange termijn botontkalking optreedt. Dit is volgens Postma zelfs onherstelbaar. Verder wordt er door de Green Happiness chicks met geen woord gerept over het slikken van vitamine B12 voedingssupplementen. Deze zijn absoluut noodzakelijk als je geen dierlijke producten eet. Naar het Oil Pulling is nog te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de zin ervan. Behalve dat het veel tijd kost (elke ochtend 20 minuten) lijkt deze methode in elk geval niet veel kwaad te kunnen.

Het Green Happiness-dieet is ondertussen in diverse media behoorlijk afgefakkeld door criticasters. Echter is de kritiek van wetenschappers en van het Voedingscentrum niet mals.  Als een dieet niet of maar half werkt dan is er nog niet zoveel aan de hand. Op het moment dat dieetgoeroe’s diëten en afslankmethode’s promoten die ronduit gevaarlijk zijn voor de gezondheid dan moet daar een stokje voor gestoken worden.

Om dit artikel leuk af te sluiten nog een leuk item van  Lubach op zondag van 25 september 2016.

 

Fotocredits: Instagram @thegreenhappiness

 

Share This