Hardlopen in het najaar: 5x tips

Hardlopen in het najaar: 5x tips

De herfst en winter zijn niet bepaald de seizoenen waarin je met enthousiasme je hardloopschoenen aantrekt en een flink aantal kilometers maakt in de kou en de regen.

Met deze tips hou je het hardlopen in het najaar vol en maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. Succes!

1. De juiste kleding in het najaar

Het is nooit te koud of te nat om hard te lopen, als je je goed kleedt op deze weersomstandigheden. Katoenen kleding neemt veel vocht op, waardoor je het snel koud krijgt. Je kunt beter kiezen voor kleding van kunststofvezels die je transpiratie afvoeren. Via je hoofd verlies je veel lichaamswarmte. Draag daarom als het erg koud is een muts. Je kunt ook dunne handschoenen aantrekken als je snel koude handen hebt.

2. Wees zichtbaar

Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent in het donker als je gaat hardlopen in het najaar. Draag verlichting en kleding of een hesje dat reflecteert. Er zijn banden met LED-lampjes die je om je arm of been kunt dragen, maar je kunt ook kleine fietslampjes gebruiken.

3. Slim parcours

Kies een parcours dat je kent als je linkerbroekzak of loop via een goed verlichte route, zodat je niet over een onverwacht stoepje struikelt of je enkel verzwikt in een onopvallende kuil.

4. Tegenwind!

Houd er rekening mee dat wind de gevoelstemperatuur flink verlaagt. Loop op de heenweg tegen de wind in, zodat je terug wind mee hebt. Als je flink bezweet bent, koel je namelijk harder af. Als je nog tegen de wind in richting huis moet, maakt dat je loopje extra zwaar.

5. Mag het wat zachter?

Loop je graag met een mp3-speler? In het donker kun je deze beter thuis laten of zachter zetten. Omdat je minder ziet, heb je je oren hard nodig om medeweggebruikers op tijd op te merken.

Beeld: Pixabay

Share This