Pas op met alcohol tijdens de feestdagen

Pas op met alcohol tijdens de feestdagen

Ben je van plan om je met de feestdagen flink te bezatten? Wacht even met het ontkurken van de fles en lees eerst deze blog….

De feestdagen, vaak een gezellig moment van samenzijn dat gelardeerd wordt met een wijntje. Of twee. Of drie. Of who cares, het is kerst en feest, we houden ons vanavond eens niet aan de regels en gaan lekker los.

Zolang het bij uitspattingen blijft, is het niet echt een groot probleem (die kater de volgende dag(en) moet je dan maar voor lief nemen), maar onthoud: alcohol is niets meer en niets minder dan een zenuwgif dat je niets brengt qua gezondheid. En alcohol in combinatie met vette (kerst)gerechten is helemaal een dodelijke combinatie voor dat strakke figuurtje dat je voor de feestdagen had gekregen.

Hoi extra kilo’s!

Als je alcohol drinkt, wordt dat omgezet in een zuur, een zuur dat je lichaam verbrandt voor het andere calorieën verbrandt, waaronder die uit vet en suiker. Als je dus wijn drinkt bij een uitgebreid menu, sla je nóg meer vet op uit dat kaasplankje, omdat je lichaam alle energie al uit het zuur van de wijn haalt. Daarnaast belemmert alcohol de ‘vetoxidatie’. Aangezien vet eten de meest efficiënte manier is om een vet lichaam te krijgen, is het eten en drinken van veel wijn en volvette kaas dus de állermakkelijkste manier om aan te komen. 

Feestdagen x wijn?

Wijn past niet als extraatje in een dieet: een klein glaasje is al 150 calorieën, en voor ieder glas dat je drinkt moet je iets uit je rantsoen schrappen, of een paar kilometer extra hardlopen. Helaas hebben we juist de neiging meer te eten als we erbij drinken, maar liefst twintig procent meer zelfs. Overmatige alcoholconsumptie en overgewicht bij vrouwen lijken geen verband te houden met elkaar. Verschillende studies hebben aangetoond dat vrouwen die matig drinken een lagere BMI hebben dan vrouwen die niet drinken of die veel drinken.

Beeld: Pixabay

Share This