Top 10 natuurlijke voedingsmiddelen met probiotica

Top 10 natuurlijke voedingsmiddelen met probiotica

Probiotica, heb je hier ooit van gehoord? Probiotica worden steeds bekender en doen wonderen voor je gezondheid. Ik kampte een tijdje geleden met wat gezondheidsklachten als gevolg van een verlaagde weerstand. Ik las over de effecten van probiotica, maar wilde deze niet tot me nemen in een pilvorm of door iedere dag een flesje Yakult te drinken. Maar aangezien de Yakultjes ook bewerkte zuivelproducten zijn met een hoog suikergehalte, besloot ik daar niet voor te gaan. Dat moet toch anders kunnen?

Probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen (bijvoorbeeld bacteriën) die een positieve werking hebben op je gezondheid. Probiotica kunnen de darmflora ondersteunen, wat weer effect heeft op de algehele immuunsysteem. De werking van allerlei verschillende probiotica in (commerciële) producten wordt vaak in twijfel genomen op wetenschappelijk gebied, toch weten we ook dat goede bacteriën wel degelijk goed zijn voor je darmen.

Fermenteren

En ja, stiekem zijn het gewoon allemaal gefermenteerde voedingsmiddelen. Fermentatie van eten is een biochemisch proces waarbij met de hulp van bacteriën, schimmels of gist een voedingsmiddel bepaalde stoffen in een product worden omgezet naar iets ‘nieuws’. In de meeste gevallen verandert de smaak, structuur en het uiterlijk van het product. Vroeger waren er geen koelkasten en deze methode helpt om voedsel langer te kunnen bewaren. De smaak wordt intenser, meestal zuurder en dankzij het levende voedsel zit het bomvol goede bacteriën. Meer over fermenteren lees je hier.

  1. Volle (liefst rauwmelkse) yoghurt
  2. Rauwmelkse kazen
  3. Augurken
  4. Zuurkool
  5. Pure chocolade
  6. Salami
  7. Wijn
  8. Bier
  9. Azijn
  10. Tempeh

Kwaliteit

Natuurlijk is niet alles wat je koopt meteen gezond. Veel producten van deze lijst in de supermarkt / biowinkel kennen niet het natuurlijke fermentatieproces maar het wordt versneld. Er komt een chemisch proces bij aan te pas. Daarbij is het dus belangrijk dat je producten kiest van goede kwaliteit die op de juiste manier bereid zijn. Kwaliteit staat boven kwantiteit, altijd!

Bron: Voedzo

Beeld: Bio Dichtbij

Share This