Stoppen met roken? Let op de kilo’s!

Stoppen met roken? Let op de kilo’s!

Stoppen met roken: makkelijker gezegd dan gedaan. Ben je eenmaal gestopt na veel wikken en wegen, begint er direct een nieuwe strijd. Jawel, de strijd tegen de extra kilo’s. Je hebt het vast wel eens van iemand gehoord (en zeker gezien): iemand die stopt met roken, die komt geheid een paar kilo aan. Soms zijn het er maar 2 of 3, maar meestal ga je wel richting de 10 kilo, zeker bij iemand die lange tijd fors heeft gerookt. Hoe ga je dit gevaar te lijf?

Nicotine

Maar hoe komt het dan precies dat je de neiging hebt om aan te komen als je gaat stoppen met roken? Dat komt door een aantal zaken. Ten eerste zorgt het roken zelf voor een verhoogde stofwisseling. Je verbrandt dus automatisch meer calorieën. En de nicotine zorgt er op zijn beurt weer voor dat je minder honger hebt als je rookt. Nicotine zendt een seintje naar je hersenen dat je verzadigd bent en je dus geen honger hebt. Maar wat als dit stofje en dit signaal wegvalt? Alles wat je wil, is eten!

Lekkere smaak

Het gebrek aan nicotine verhoogt je zin in eten. En niet in gezonde zaken als salades, maar je wilt Vet, Zoet en Slecht. Dat is alles wat een ex-roker blij maakt op de tijdstippen dat hij of zij normaal greep naar een sigaret. Daarnaast proef je ook steeds meer en meer: roken vlakt de smaak af en je proeft uiteindelijk veel minder goed. Wat gebeurt er als je smaak weer gaat leven? Juist, alles lijkt lekkerder. Dat moet geproefd worden!

Stoppen met roken

Hoe kan je dit tegengaan? Jezelf op een streng dieet zetten nadat je bent gestopt met roken, is geen verstandig idee. Wees je bewust van je eetgedrag en probeer dit eventueel te compenseren met extra beweging. Tips voor stoppen met roken zonder aan te komen? Die delen wij morgen met je!

Beeld: “Cigarettesmoke” by משתמש:אנדר-ויק.Original uploader was אנדר-ויק at he.wikipedia – Transferred from he.wikipedia; transfer was stated to be made by User:מתניה..

Share This