Vier mindful de kerst: let op met kauwen

Vier mindful de kerst: let op met kauwen

Ben je bang dat je tijdens het kerstdiner veel te veel gaat eten? Met deze manier van mindful eten, waardoor je erg let op wat je eet en hoe je kauwt, is de kans zeer klein dat je teveel eet.

Als je mindful wilt eten, is het heel belangrijk dat je goed kauwt. De vertering van voedsel begint al in je mond. Als je alleen al aan eten denkt of het ruikt gaan de speekselklieren al speeksel afscheiden. Door het kauwen van voedsel wordt het fijngemalen en vermengd met speeksel. In je speeksel zitten enzymen en gaan pas echt werken als je goed kauwt. Door goed te kauwen, wordt het voedsel letterlijk in kleine hapjes verdeeld en kan het lichaam de voedingsstoffen beter opnemen.

Hoe lang moet je kauwen?

Goed kauwen kost tijd en dat geeft het lichaam dus meer tijd om het signaal ‘genoeg’ af te geven. Dit signaal komt na ongeveer 20 minuten. Resultaat: je hebt minder gegeten maar toch al een verzadigd (vol) gevoel.
Als je snel eet heeft het lichaam al te veel voedsel opgenomen voordat het signaal ‘genoeg’ wordt afgegeven.

Mindful eten=eerder verzadigd

• Tijdens het eten, eet je en doe je niets anders, zoals de krant lezen of tv kijken.
• Ga zitten aan de eettafel, neem echt even de tijd voor je maaltijd.
• Tel een paar keer het aantal happen dat je per minuut neemt. Hierdoor word je meer bewust van de snelheid waarmee je eet.
• Leg na elke hap je bestek neer en neem de volgende hap nadat je de vorige goed hebt gekauwd en doorgeslikt.
• Tel eens hoe vaak je kauwt op een hap. En probeer dat aantal langzaam op te voeren. Merk je dat je eerder verzadigd bent?

Beeld: Pixabay

Share This